Workshop studio fotografie

Afgelopen dinsdag 25 oktober 2011 was er een workshop studiofotografie, verzorgd door Jasper en Jan. Er waren twee opstellingen dus iedereen kon zich naar hartelust uitleven. Studiofotografie is toch weer een aparte bezigheid waar niet iedereen voor in de gelegenheid is.

Er is gestart met een uitleg van de belangrijkste basisprincipes. Deze zijn in steekwoorden samengevat en op papier gezet. Het is geen schriftelijke instructie omdat het accent op het doen moest liggen. Tevens waren er twee introducés aanwezig die actief meededen.

Zij zijn druk bezig met het project “Pierre Jansen” voor de Heemkundekring waar ze al meerdere malen de publiciteit mee hebben gehaald.
Voor dit project worden alle schilderijen van de Boxtelse kunstenaar op de foto gezet. Zij zijn al redelijk ervaren met fotografie.

Onze ruimte bleek in technische zin wat tegen te vallen omdat het plafond wit was. Dit veroorzaakte meer reflectie dan gewenst. Heel leuk was de drempelvrees om als model op te treden.  Het is ook goed om te ervaren hoe moeilijk het is om model te zijn, geregisseerd te worden en dan toch nog geloofwaardig (natuurlijk) over te komen naar beiden (fotograaf en model) tevredenheid.

Feitelijk is ook de regie en de samenwerking met het model de ultieme uitdaging als de techniek na oefening eenmaal ondergeschikt wordt. Wellicht dat we dit nog een keer op de agenda plaatsen om het nog gekker te maken. De eerste drempelvrees is immers al overwonnen.